Arvio: Merja Mäki: Ennen lintuja

tammi 30, 2022

Evakkotyttö nousee siivilleen

Kirjat
Merja Mäki
Ennen lintuja
Gummerus 2022, 416 s.

Naiset ovat viime vuosina nousseet esiin sekä päähenkilöinä että kirjoittajina Suomen sotavuosiin sijoittuvissa romaaneissa. Merja Mäki on esikoiskirjassaan Ennen lintuja tarttunut aihepiiriin kuvaamalla talvisodan jälkeen Laatokan rannalta evakkoon lähtevän perheen matkaa Etelä-Pohjanmaalle, uuteen elämään vieraassa ympäristössä ja kulttuurissa.

Pääosassa on perheen aikuistuva esikoistytär. Ortodoksiuskoinen, karjalaa puhuva Alli on syksyllä 1939 aloittanut parantajan oppilaana Sortavalassa. Sitä ennen, koko lapsuutensa ajan, hän on elänyt pienellä maatilalla Laatokan saaressa ja auttanut isäänsä kalastamisessa. Siitä tyttö toivoisi myös ammattia itselleen.

Todellisuudessa perheen isä on vaimonsa toinen mies, joka on hyväksynyt myös Allin tyttärekseen. Äiti sen sijaan on tiukka vallanpitäjä, joka kohtelee tytärtään kylmästi ja haluaa tämän jatkavan parantajana.

Fyysistä vahvuuttaan korostaakseen Alli ilmoittautuu ajamaan pientilan karjan määränpäähän. Harmikseen hän saa mukaansa veljensä tuoreen puolison Sylvin, joka on raskaana ja ilmoittaa olevansa parhaiten turvassa kälynsä seurassa. Alkaa raskas taivallus, jonka yksityiskohdissa on paljon samaa todistusvoimaa kuin viime vuonna ilmestyneessä Rosa Liksomin romaanissa Väylä.

Alli joutuu kävelemään jalkansa verille, ottamaan vastuuta ja tekemään elämän ja kuoleman ratkaisuja. Määränpäässä odottaa kylmä kohtelu, kun Sylvi sairastuu ja äiti lastaa kaiken syyn tyttärensä päälle. Välirikko on väistämätön.

Teoksen nimi viittaa evakkojen haluun päästä takaisin Karjalaan ennen kevään muuttolintuja. Tekstistä käy hyvin ilmi juurettomuus ja väliaikaisuuden tunne, jotka ovat toiveiden ja päätösten välissä. Vanhemmilla, sisaruksilla ja Allilla on lisäksi eri ajatukset tulevaisuudestaan.

Loppupuoli teoksesta kuvaakin pääosin Allin kasvua ja selviytymistä oloissa, joissa hänen pitäisi pitää hengissä pieni veljentyttärensä ja samaan aikaan löytää paikkansa Seinäjoelta, mahdollisesti sairaalasta. Onko parantajan opeista sittenkin hyötyä?

Kauhavalla asuva Merja Mäki (s. 1983) on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joka on tutkinut sotaa viiden vuoden ajan Ennen lintuja -romaania työstäessään. Hänellä on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa. Taustat ja pitkä kypsyttelyaika näkyvät: teoksen tapahtumat ja paikkojen kuvaukset ovat uskottavia ja kiinnostavia.

Henkilöistä parhaiten kehittyvät Alli ja Sylvi. Perheenjäsenet kuvataan useimmiten Allin vastapelureina, ja myös mahdollisen rakkauden kanssa kipunoi. Kirjan loppuratkaisu osoittaa, että nuori Alli on valmis uuteen elämään. ”Minusta tuntuu, että Pohjanmaan lakealla maalla linnuilla on aivan erityinen tapa lentää”,…

Ina Ruokolainen

Arvioni Merja Mäen esikoisromaanista Ennen lintuja on julkaistu Savon Sanomissa otsikolla Merja Mäki kuvaa taitavasti juurettomuuden ja väliaikaisuuden tunnetta Ennen lintuja -romaanissaan ja Etelä-Suomen Sanomissa otsikolla Evakkotyttö nousee siivilleen Merja Mäen taiten kirjoitetussa esikoisromaanissa. Lehtien julkaisemat tekstit aukeavat vain tilaajille.