Palvelut

Yritys

Viestintä Vuosikerta oy on Ina Ruokolaisen omistama yritys, y-tunnus 2166187-9.
Yritys toimii yhteistyössä muiden osaajien kuten kirjoittajien, valokuvaajien, kuvittajien,
graafikoiden, oppilaitosten, yhdistysten ja tapahtumatuottajien kanssa. Yritys antaa myös koulutusta ja järjestää tapahtumia. Tärkeitä asiakkaita ovat Lahden kaupunki, Lapsen Maailma, Mediatalo Keskisuomalainen, Opettaja, Otavamedia ja Päijät-Hämeen kesäyliopisto.

Toimittaja

Näitä töitä teen: henkilöhaastatteluja, reportaaseja, kritiikkejä, verkkojournalismia, editointia, kokonaisia julkaisuja, blogitekstejä, kolumneja. Pärjään myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa ja Instagramissa julkaisen myös ottamiani kuvia.

Kun 1970-luvun koululaisena myin ensimmäisen juttuni Hollolan Sanomiin, naputtelin sen vielä kirjoituskoneella. Mustekynällä piirtämiäni kuvia sain julki Helsingin Sanomien nuorten palstalla. Työvälineet ja koko mediamaailma ovat mullistuneet, mutta sanat ja kuvat ovat edelleen tärkeitä. Ja tietenkin hyvin kerrotut tarinat.

Työurani alussa työskentelin isoissa mediataloissa: Yleisradiossa, Etelä-Suomen Sanomissa, Helsingin Sanomissa, Me Naisissa, Ilta-Sanomissa ja STT:llä: Vuonna 1994 jäin freelanceriksi ja olen sen jälkeen avustanut lähes sataa julkaisua eri rooleissa.

Erikoisalojani ovat arki, koulutus, kulttuuri, käsityö, muotoilu, ruoka, kotijutut ja sisustus, sosiaalikysymykset ja sienestys. Uutistoimituksissa kuitenkin opin hakemaan tietoa ja kirjoittamaan juttuja kolareista oikeusjuttuihin ja kaavoituksesta jäteveden puhdistamiseen. Kuntalaisten arkeen olen syventynyt viime vuosina Lahden kaupungin asukaslehden Kaupunkilaisen toimittajana. Olen Suomen Journalistiliiton ja Suomen freelance-journalistien jäsen.

Opintoni

Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulu, 10. kurssi 1982-1983

VTM, Helsingin yliopisto 2004, pääaine verkkoviestintä

Kirjoittamisen perus- ja aineopinnot, Jyväskylän avoin yliopisto 1995-2002

Nordisk Journalistcenterin täydennyskoulutuskurssi (6 viikkoa, opetuskielet tanska ja englanti) 2011: Aarhus, Grönlanti, Kööpenhamina, Bryssel

Italian kielen kursseja kotimaassa ja Firenzessä 2007 ja 2019

Saksan kielen kursseja kotimaassa ja Kölnissä 2000

Lisäksi useita täydennyskoulutuskursseja mm. valokuvauksessa, mobiilivideokuvauksessa ja sosiaalisen median käytössä.

Salpausselkä Geopark -opaskoulutus, ohjelmapalvelujen toteuttaminen (45 osp), Koulutuskeskus Salpaus 2022

Kouluttaja

Koulutan kirjoittajia ja organisaatioita sekä yritykseni kautta että opistojen tuntiopettajana. Annan tilauksesta kirjoittajaohjausta myös yksityishenkilöille, jotka haluavat julkaista oman kirjan tai päästä alkuun blogin kanssa.

Viime vuosina olen toiminut mm. Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen perusopintojen opettajana Lahden kansanopistossa ja Työväen Akatemiassa, Turun avoimen yliopiston luovan kirjoittamisen opettajana Päijät-Hämeen kesäyliopistossa ja Jyväskylän yliopiston kirjoitusviestinnän opettajana Lahden kansanopistossa. Seudullisessa Wellamo-opistossa olen ohjannut kirjoittajaryhmiä Vääksyssä, Lahdessa ja verkossa. Vuonna 2023 toimin vastuuopettajana Lahden kansanopiston Puolipiste-koulutuksessa, joka oli suunnattu etenkin eläkkeelle siirtyville tai jo siirtyneille aktiivisille kirjoittajille. Lukuvuonna 2021-2022 opetin kirjoittamista myös Harjulan opistossa Lahdessa.

Olen luennoinut tarinoiden käyttämisestä yhdistysten ja kuntien markkinoinnissa ja järjestänyt toistakymmentä vuotta lasten- ja nuortenkirjallisuuskoulutuksia kirjastoammattilaisille.

Sieniin ja ruokakulttuuriin liittyviä koulutuksia järjestän yhdessä luonto- ja matkailutoimijoiden kanssa.

Tietokirjailija

Kirjoitan tietokirjoja sekä omista ideoistani että tilaajan aiheesta.
Maaliskuussa 2022 Into Kustannus julkaisi Kolmen naisen kirjeitä -Rakkaudesta, surusta ja luopumisesta, jonka kirjoitin yhdessä Nenne Hallmanin ja Suvi Aholan kanssa.
Toukokuussa 2021 julkaistiin Vääksy: Kertomuksia kanavakylästä -tarinakirja, jonka teksteistä kirjoitin pääosan. Aiemmat kirjaprojektini ovat käsitelleet muotoilua, muoviteollisuutta, pyöräilyä,ruokaa, sienestystä,taidetta ja teatteria. Olen Suomen tietokirjailijoiden jäsen ja maaliskuusta 2020 lähtien Salpausselän kirjailijoiden puheenjohtaja.

Teokseni

 • Kolmen naisen matkakirja. Into 2024. Hallman, Nenne – Ruokolainen, Ina – Ahola, Suvi.
 • Kolmen naisen kirjeitä – Rakkaudesta, surusta ja luopumisesta. Into 2022. Ruokolainen, Ina – Hallman, Nenne – Ahola, Suvi.
 • Vääksy: Kertomuksia kanavakylästä. Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistys 2021. Olen kirjoittanut pääosan kirjan teksteistä.
 • Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella. Nemo 2016. Ruoka- ja sienitarinat yhdessä Mari Mannisen kanssa, reseptit minun. Kuvat Katharina Hesse (Kiina) ja Silvi Kaarakainen (Suomi).
 • Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella. Nemo 2014. Reseptit ja tekstit yhdessä Lia Gasbarran kanssa, käännökset italiasta suomeksi. Kuvat Reilika Landén.
 • Pyöräilyopas – kotiseutupyöräilyä Lahden seudulla. Lahden kaupunki ja Lahti Region 2014.
  Pyöräreitit, tekstit ja editointi. Kuvat Reilika Landén, graafinen suunnittelu ja kartat Jalo Toivio.
 • Muotoilijakuvia. Lahden kaupunki 2012. Kirjan 25 muotoilijahaastattelua. Kuvat Markus Henttonen.
 • Valoa ja ilmaa. Keraplast 40 vuotta. Keraplast oy 2011. Osa historiateksteistä, tekstien editointia.
 • Yhteen hitsattu liitto. Liisa ja Timo Ruokolaisen elämä ja taide. Lahden kaupunginmuseo 2010. Kirjan toimittaja, osa teksteistä.
 • Lahden kaupunginteatteri 50 vuotta. Lahden kaupunginteatteri 1999. Kirjan haastattelut.
 • Enkelipeili. Satuja pienille. Pääkaupungin Turvakoti ry. 1998. Satu antologiassa, sadun kuvittaja Asta Pulkkinen.
 • Lahti Sopassa. Vaikuttajien rakkaimmat ruokareseptit. Vuorikadun koulun tukiyhdistys 1998. Tekstien editointi.
 • Rakkaudesta räsyyn ja romuun. Liisa ja Timo Ruokolainen 1991. Tekstit ja editointi. )

Salpausselkä Geopark -opas

Valmistuin syksyllä 2022 Salpausselkä Geopark -oppaaksi. Salpausselkä Unesco Global Geopark on kuuden päijäthämäläisen kunnan alueella sijaitseva geologisesti merkittävä alue, jossa Salpausselät, harjut ja vesistöt kertovat alueen geologisesta menneisyydestä ja ovat merkittävästi muokanneet myös ihmisen historiaa ja kulttuuria. Olen oppaana erikoistunut Asikkalan, Lahden ja Hollolan kohteisiin ja etenkin kulttuurin ja luonnon ilmiöihin.

Järjestän myös luonto- ja sieniretkiä ja ruoka-aiheisia virkistyspäiviä yhdessä Päijät-Hämeen luonto- ja matkailuyrittäjien kanssa. Koulutukset onnistuvat niin metsässä, keittiössä kuin luentosalissa. Haluatko tarjouksen koulutus- tai hyvinvointipäivästä? Ota yhteyttä!

Kotimetsäni sijaitsevat Asikkalan Pulkkilanharjulla ja Kalkkisissa, mutta olen retkeillyt paljon myös Heinolan Vierumäellä, Sysmässä, Hollolassa ja Lahdessa. Kaukaisimmat sieniretket ovat vieneet minut Kiinan muurin juurelle ja vuorenrinteelle lähelle Pohjois-Korean rajaa.

Parhaat sienireseptini olen kerännyt kahteen kirjaan: Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella (2014) ja Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella (2016). Asikkalan kohdetietämykseni lisääntyi, kun kirjoitin tekstejä teokseen Vääksy: Kertomuksia kanavakylästä (2021).

Pystyn ohjaamaan retkiä myös ruotsin, englannin, saksan ja italian kielellä.

Ina Ruokolainen

Viestintä Vuosikerta oy

Henkilökuvat: Silvi Kaarakainen