Ina Ruokolainen

Toimittaja, kouluttaja, tietokirjailija

Olen Ina Ruokolainen, viestinnän ammattilainen, jonka perusosaaminen on lähtöisin journalismin opinnoista ja ammatista. Koko ikäni olen kuitenkin kuljettanut rinnan sanaa ja kuvaa, faktaa ja
fiktiota.

Tarinankertoja ja opas

Koko työurani olen kertonut tarinoita. Journalistina ja tietokirjailijana olen pohjannut tekstini vahvasti faktaan mutta hakenut rinnalle kerronnan keinoja myös muista kirjoittamisen lajeista. Perusoppini näihin ammatteihin sain Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulusta (1983) ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta (VTM 2004) ja arkisesta työstä mediataloissa.

1990-luvulla aloin opiskella Jyväskylän yliopistossa kirjoittamista laajentaakseni ilmaisuani. Uudet tavat kirjoittaa otin hyötykäyttöön aikaukauslehtifreelancerina, tarinallisten tietokirjojen kirjoittajana ja kirjoittamisen opettajana.

2020-luvulla innostuin oppaan työstä ja valmistuin ensin Salpausselkä Geopark -oppaaksi syksyllä 2022. Yritykseni hyväksyttiin Salpausselkä Geopark -partneriksi keväällä 2024.

Opiskelen Lahden ja Asikkalan paikallisoppaaksi ja toivon pääseväni kertomaan matkailijaryhmille tarinoita kotiseudustani jo syksyllä 2024.

Sosiaalinen media

2000-luvun alussa päätin vielä tehdä valmiiksi valtiotieteen maisteriopintoni, mikä onnistui sopivasti Helsingin yliopiston verkkoviestinnän muuntokoulutuksessa. Media vasta harjoitteli verkkojulkaisemista, mutta ensimmäiset blogit olivat jo syntyneet. 2005 aloittamieni blogiharjoittelujen jälkeen oli luontevaa ottaa haltuun myös sosiaalisen median palvelut.

Inspiraatiota luonnosta

Kesästä 2015 lähtien olen asunut ja työskennellyt Asikkalan Pulkkilanharjulla. Kirjoitan pääosan tekteistäni vanhassa Lossimiehen talossa, jonka jokaisesta ikkunasta näkyy Päijänne. Rannoilla ja metsissä kuljen joka vuodenaikana kameran kanssa ja kylillä kuuntelen herkällä korvalla maaseudun nykytarinoita.

Olen havainnut, että parhaat tarinat koskettavat yhtä lailla kaupunkilaisia ja maalaisia. Kerron niitä mediassa, kirjoissa ja opaskierroksilla. Hyvä on välillä myös katsoa oman kulttuurin ja kuplan ulkopuolelle. Siksi harrastan kieliä, joista hallitsen ruotsia, englantia, saksaa, italiaa ja tanskaa niin, että olen voinut myös matkustella kertomusten perässä.

Vapaa-aikanani tanssin balettia, opiskelen italiaa, luen kirjoja, lenkkeilen ja kuljen metsissä niin paljon kuin ehdin. Etenkin sienestysaikaan olen käytännössä aina ulkona.

Ina Ruokolainen

Viestintä Vuosikerta oy

Henkilökuvat: Silvi Kaarakainen