Britanniaan, Napoliin! Lukemista, kirjoittamista ja koulutusta

tammi 30, 2020

Elän lukemiseen, kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvien koulutusten superviikkoja. Viime torstaille osui myös yksi hauskimmista harrastuksistani: jo reippaasti toistakymmentä vuotta jatkunut lukupiiri.

Tällä kertaa luimme Ian McEwanin pienoisromaanin Torakka, joka osui sopivasti ajankohtaiseen rakoon kuvaamalla satiirin keinoin ensi viikonloppuna koittavaa Brexitiä. Keskustelu oli jälleen kerran vilkasta ja tarjoilut sekä värin että maun puolesta ensiluokkaiset!

Iso osa muista kirjallisista puuhista liittyy tällä hetkellä opettamiseen. Luovan omaelämäkerrallisen kirjoittamisen opintojaksolla Lahdessa (Jyväskylän yliopisto / Lahden kansanopisto) olen opiskelijoiden kanssa sukeltanut uusiin ja vanhoihin elämäkertoihin ja elämäkerralliseen fiktioon: Claes Anderssonia, Linn Ullmania, Pirkko Saisiota, Hannu Väisästä… Tänään odotan opiskelijoilta vielä viimeisiä välitehtäviä ennen ensi viikonlopun toista lähijaksoa.

Viime viikon Tarinat elämään -kurssilla Vääksyssä (Wellamo-opisto) annoin opiskelijoille tehtäväksi hakea kurssipaikkamme, Asikkalan kirjaston. hyllyistä inspiroivia, vieraita sanoja tietokirjoista ja kirjoittaa niistä runon.

Ja mitä löytyikään kuolemasta teosofian näkökulmasta, radioamatöörikirjasta, antropologiasta, mineraaleista, elektroniikasta ja nahkurin kirjasta – upeaa irrottelua ja heittäytymistä! Ensi viikolla teetän opiskelijoilla taas jonkin uuden pikatehtävän ja pääsen ällistymään luovien tekstien äärellä.

Muutama päivä sitten sain myös tiedon, että Turun yliopiston luovan kirjoittamisen perusopinnot alkavat Päijät-Hämeen kesäyliopistossa. Vedän ensimmäisen opintojakson eli Johdatuksen kirjoittamiseen ja myöhemmin myös tietokirjoittamisen kurssin. Opinnot alkavat jo 7.2., mutta edelleen niihin voi ilmoittautua! Minulle tämä mahdollisuus merkitsee taas lisää lukemista ja erilaisten harjoitusten keksimistä.

Tänään näin sattumalta myös Wellamo-opiston julisteen, jossa kerrotaan Ikisten eli Ikääntyvien yliopiston kevään luennoista (Lahden aikuiskoulutuskeskus, yhteistyössä Päijät-Hämeen kesäyliopiston kanssa). Sinnekin olen luvannut alustuksen kirjoittamisen ja tarinoinnin merkityksestä. Puhun 27.5. otsikolla Muistot eläviksi, tarinat talteen – vähintään viisi hyvää syytä kirjoittaa omasta elämästään.

Omiakin kirjoitustöitä alkaneeseen vuoteen sisältyy, sekä lehtijuttuja että laajempia projekteja. Vapaa-aikaa on vähän, mutta silti haluan myös harrastaa kirjallisuutta ja lukea ainakin muutaman sivun joka ilta ennen nukkumaan menoa. Kovin usein en katso televisiota tai suoratoistosarjoja, mutta tähän tammikuuhun kuuluu yksi ehdoton elämys: Elena Ferranten kirjoihin perustuva Loistava ystäväni Yle Teemalla ja Areenassa. Sen kunniaksi blogijutun pääkuva on Napolista, jossa pääsin käymään keväällä 2017.