Syksyn kirjoittajakoulutuksiini voi jo ilmoittautua

heinä 11, 2024

Syksyllä on tarjolla kirjoittajakoulutuksiani kolmen oppilaitoksen ohjelmassa. Lisäksi olen sopinut yksittäisestä koulutuspäivästä erään järjestön kanssa. Hyvältä siis vaikuttaa, mikäli opiskelijat innostuvat sisällöstä, eikä koulutusten hinta nouse liian korkeaksi. Tuota jo sovittua järjestöpäivää lukuun ottamatta kaikki muut koulutukset toteutuvat vain, jos ilmoittautuneita tulee tarpeeksi.

Aloitan esittelyn edullisimmasta ja itseäni kovin innostavasta yhden päivän kurssista Kirjoita luonnosta Vääksyn kanavan maisemassa! Linkki vie syksyn päivään 7.9., toinen mahdollisuus on keväällä 10.5.2025. Tällä kurssilla yhdistän ainakin kaksi osaamisaluettani: kirjoittamisen opetuksen ja Salpausselkä Geopark -oppaan tiedot ja taidot. Päivän aluksi on tarkoitus ensin kierrellä helpolla ja pääosin esteettömällä luontopolulla Vääksynjoen luontopolulla ja viereisen kanavan rannassa ja sen jälkeen siirtyä Päijännetalon sisälle kirjoittamaan omasta maisemastaan ja luontosuhteestaan. Ilmoittautuminen alkaa vajaan kuukauden päästä eli 8.8. kuten kaikille muillekin Wellamo-opiston kursseille. Eikä maksa kuin 10 euroa!  

Seuraavaksi tarjolla on Puolipiste – jatkuvan oppimisen sanataideryhmä, jonka Lahden kansanopiston Vapaa akatemia järjestää nyt toisen kerran Lahdessa. Aloituspäivä on perjantai 13.9. Olin ensimmäisen kurssin vastuuopettaja vuonna 2023 ja jatkaisin mielelläni nyt tässä koulutuksessa, joka kestää lukuvuoden 2024-2025. Tiedossa on lukemista, kirjoittamista ja keskusteluja, eri kirjallisuuden lajeja ja myös katsaukset sarjakuvaan ja teatteriin, näissä eri opettajat. Edelliseltä kurssilta ainakin kaksi tekijää on saanut valmiiksi teoksen julkaisukuntoon, ja usea kuulemma on jatkanut yhteistä lukupiiriä. Mikä ilo! Ilmoittautua voi saman tien. Maksaa 495 euroa (voi maksaa osissa), sisältää kymmenen opiskelupäivää ja kokopäiväisen opintoretken. 

Turun yliopiston Luovan kirjoittamisen aineopinnot jatkavat siitä, mihin moni kirjoittamisen opiskelija on jo päässyt suoritetuaan joko Turun tai Jyväskylän kirjoittajaopintojen perusopinnot. Nyt on ensi kertaa mahdollisuus syventää oppejaan Lahdessa, Päijät-Hämeen kesäyliopistossa! Syksyn 2024 ohjelmassa ovat ohjaamani Luova kirjoittaminen ja tieto II 5 op ja Proosa ja kerronnan keinot II 5 op, keväällä jatkavat muut opettajat runouden, draaman ja valinnaisen opintojakson johdossa. Syksyllä 2025 on vielä yliopisto-opintoihin liittyvä seminaari. Tästä jo arvaakin, että tämä on tavoitteellista arvosanaopetusta. Ilmoittautumiset 18.9. mennessä. Hinta 890 euroa, laskutetaan neljässä erässä. 

Opettajana olen vuosien mittaan hyötynyt vahvasti siitä, että olen opettanut sekä vapaan sivistystyön harrastajia että yliopiston kirjoittamisen opintoihin osallistuvia opiskelijoita. Päiväkursseilla ja harvoin kokoontuvissa ryhmissä ei juuri rasiteta opiskelijoita teorialla, mutta opettajalla sen pitää olla selkäytimessä harjoituksia suunnitellessa ja palautetta antaessa. Tavoitteelliset opiskelijat taas pääsevät joskus irrottelemaan ja rentoutumaan kirjoitusharjoituksissa, jossa unohdetaan analyysi, arvosanat ja julkaisuhaaveet. Ja vaikka lukeminen ja kirjoittaminen ovat arvoja itsessään, iloitsen tietenkin niistä monista opiskelijoistani, jotka ovat päässeet julkaisemaan oman teoksen. 

Minulta saa lisätietoa kaikista koulutuksista. Ilmoittautumiset kuitenkin kuhunkin oppilaitokseen suoraan, tiedot löytyvät linkkien takaa.