Kolme hyvinvointikävelyä Lahdessa

tammi 14, 2021

Suomen freelance-journalistit järjestää tammi-maaliskuussa 12 hyvinvointikävelyä neljässä kaupungissa. Lupauduin suunnittelemaan ja vetämään niistä kolme, jotka suuntautuvat entisen kotikaupunkini, Lahden, kohteisiin. Huom! pandemiatilanteen vuoksi päivämääriä on myöhäistetty.

Suuntaamme Hennalan varuskunta-alueelle 25.2., Radiomäelle 25.3. ja  Lanu-puistoon 15.4. Kuvassa Olavi Lanun teos Läpi harmaan kiven.

Mitä ihmeen hyvinvointikävelyitä? Kyseessä on pilotti, jossa lähdetään porukalla kävelemään johonkin mielenkiintoiseen lähikohteeseen tarkkailemaan ympäristöä ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Taustalla on ajatus siitä, että ryhmässä reippailu (toki koronarajoituksin) normaalista poikkeavilla reiteillä edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Kokeilun taustalla ovat myös Suomen journalistiliitto ja Sydänliitto. 

Minä hain vetäjäksi spontaanisti. Ajatus yhteisestä kävelystä ja ympäristöön tutustumisesta tuntuu erityisen hyvältä poikkeusaikoina, jolloin isoja tapahtumia ei voi järjestää. Halusin myös testata kykyäni löytää sopivat kohteet, jotka innostaisivat muitakin kävelemään. Vaikka olen asunut poissa Lahdesta kohta kuusi vuotta, hienot paikat ovat edelleen muistissa niin kävelijänä kuin pyöräilijänäkin. Jokusen juttukeikankin olen kohteisiin heittänyt vuosikymmenten aikana.

Hyvinvointikävelyt eivät ole opastettuja kierroksia emmekä missään tapauksessa kilpaile koulutettujen oppaiden kanssa. Kävelyt on suunnattu jäsenille eli freetoimittajille, mikä korostaa vertaistuen ja yhteisen tekemisen ajatusta. Kiva olisi, jos yhteisistä kävelyistä tulisi malli, jota voisi jatkaa. Jos koet olevasi kohderyhmää, ilmoittaudu ihmeessä mukaan!