Arvio: Enni Mustosen Näkijä

huhti 14, 2021

Puvustaja päätyy palvelemaan Marilyniä

Kirjat

Enni Mustonen

Näkijä

Otava 2021, 666 s.

Pitkälle historiassa on edennyt Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -romaanisarja yhdeksän osan aikana! Perusidea on kuitenkin sama: niissä seurataan paimentyttönä aloittaneen Ida Erikssonin ja tämän jälkeläisten elämää aikansa sivistyneistön ja rikkaiden palveluksessa.

Näkijä-teoksen päähenkilö, Viena Aaltonen, on jo edellisessä Pukija-teoksessa päätynyt Hollywoodiin puvustajaksi. Hän asuu 1950-luvun alkupuolella vuokralaisena 20th Century Foxin suomalaistaustaisen pääpuvustonhoitajan Martan luona ja toimii hänen oikeana kätenään.

Värinää aiheuttaa naapuritalossa asuva juutalainen muusikko Jon Blume, jonka myös Vienan äiti Kirsti tuntee Euroopan pakomatkan ajalta. Jon on kuitenkin naimisissa filmimogulin sisarentyttären kanssa, joten suhde on pidettävä salassa.

Vienan elämää rytmittävät Sinuhen kaltaiset elokuvamaailman suurtuotannot ja toisaalta yhteisen rantatalon sisustaminen Jonin kanssa. Kun on off -suhde käy raskaaksi, Ida-mumman miehen Ilmarin kuolema saa Vienan lähtemään Suomeen hautajaisiin.

Kotona hän päätyy puvustamaan Edvin Laineen suurtuotantoa Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta ja kohtaa yhden innokkaan sulhasehdokkaan. Työt eivät kuitenkaan jatku, ja Viena palaa Amerikkaan.

Mustonen kuvaa herkullisesti Vienan arkista aherrusta upeiden pukujen ja elokuvatähtien passaamisen takana niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa lähes kymmenen vuoden ajan.

Los Angelesin elokuvakaupungin alamäki television varjossa ja älytön tähtikultti nousevat esiin luontevasti tavallisen työntekijän silmin. Äärimmilleen kirjailija vetää sen jaksoissa, joissa Viena palvelee itseään Marilyn Monroeta ja näkee tämän ristiriitaisen elämän loppuvaiheet.

Kerronta historiallisine faktoineen on ammattilaisen työtä, mutta Vienan sydänsurut elämän suurissa käänteissä eivät oikein kosketa. Ehkä se on tarkoituskin, kun kerrotaan syrjästäkatsojan tarinaa.

Ina Ruokolainen

Päivitys 11.5.2021: olen lisännyt arvion yläpuolelle.

Arvioni Enni Mustosen (Kirsti Mannisen kirjailijanimi) on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa (avautuu maksaville lukijoille). Tuhti teos on jo yhdeksäs osa suositussa Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa. Liitän arvion tänne verkkosivulleni, kun se on julkaistu myös muissa maakuntalehdissä.