Saara Turunen: Järjettömiä asioita

huhti 1, 2021

Rakkaus sisältää järjettömiä asioita

Kirjat

Saara Turunen

Järjettömiä asioita

Tammi 2021, 339 s.

Kirjailija ja teatterintekijä Saara Turunen on tarttunut romaanissaan Järjettömiä asioita rakkauteen. Teoksen minäkertoja pohtii lakkaamatta, miksi hän on vielä yhdessä toisessa maassa asuvan ja sieltä kotoisin olevan miehen kanssa.

Kertojalla ei ole nimeä ja puolisoonkin viitataan miehenä. Tapahtumapaikka vaihtelee Barcelonan ja Helsingin välillä, minkä lisäksi kertoja käy kirjoittamassa ja katsomassa teatteria mm. Berliinissä.

Suhde syntyy, kun kertoja matkustaa opintojen vaihto-ohjelman kautta Barcelonaan. Hän kuvittelee pärjäävänsä siellä alkeellisella espanjan taidolla mutta huomaakin päätyneensä keskelle Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä ja vierasta kieltä. Mieheen hän törmää juhlitun yön jälkimainingeissa.

”Esitän välinpitämätöntä, vaikka rakastunkin häneen heti ja seuraisin häntä vaikka kaivoon, jos hän haluaisi.”

Sitaatin kaltaiset tarkat ja itseironiset havainnot saavat lukemaan eteenpäin tarinaa. Kolmikymppinen kertoja tutustuu vähitellen mieheen, tämän perheeseen, ystäviin, sukuun ja poliittisesti räjähdysherkkään tilanteeseen.

Nainen tuntuu olevan koko ajan ulkopuolinen ja vähän hukassa. Ulkomailla ovat vastassa oikeat kulttuurierot. Kotimaassa hän menee terapiaan pohtimaan suhteen mahdollisuuksia ja päätyy käymään läpi isoja teemoja kuten ajatuksia yhteisestä lapsesta ja asunnon ostamisesta.

Mies työskentelee naisen näkökulmasta alisuorittajana rutiinihommissa. Perhe, ystävät ja huonot asuinolot vievät ison osan hänen energiastaan.

Saara Turunen on palkittu romaaneistaan ja näytelmistään, joissa pohditaan normeja, identiteettejä ja valintoja. Uuden teoksen nimen mukaisesti pohdinnat voivat varastaa kolmikymppisten elämästä järjettömän ison osan.

Lukijaa helpottaa tajuta, ettei teoksessa välttämättä haluta kuvata rakkautta onnellisen tai onnettoman lopun varjossa. Nainen on tässä kirjassa se, joka ajelehtii ja pelkää sitoutumista. Mies suhtautuu etäsuhteeseenkin sitovana, vaikka toivoisikin siihen parempaa seksiä. Elämä menee koko ajan eteenpäin riippumatta siitä, miten juuri tälle suhteelle käy.

Ina Ruokolainen

Arvio on julkaisu useissa maakuntalehdissä, ja sopimuksen mukaan voin julkaista sen myös blogissani. Etelä-Suomen Sanomissa se julkaistiin 16.3. otsikolla Saara Turusen Järjettömiä asioita -romaanissa nainen pelkää sitoutumista