Arvio: Katri Rauanjoki: Kesämerkit

maalis 7, 2022

Kuuma kesä merkitsee kolttakylän ihmiset ja porot

Katri Rauanjoki
Kesämerkit
S&S 2022, 256 s.

Katri Rauanjoen neljäs romaani Kesämerkit sijoittuu pääosin kolttakylään Koillis-Lappiin, jonka ortodoksiuskoisista saamelaisista monilla on sukujuuret menetetyn Petsamon alueella. Se alkaa Näätämöjoen rannalta harvinaisen lämpimänä keväänä, jota seuraa kuumin kesä ihmismuistiin.

Episodimaisen teoksen kertomuksilla on kullakin päähenkilönsä, joiden elämät nivoutuvat toisiinsa. On nuoria kuten sulkeutunut Aleksi, Jäämeren rataa vastustava Anni tai tämän Helsingissä asuva ja työskentelevä sisko Senja.

On vanhoja kolttia kuten Anastasia eli Nasti, joka muistisairaana ei enää pärjää yksin kotona, mutta hillasuolle pitää päästä. Hänen kohtalonsa on yksi teoksen mieleenpainuvimmista: siinä yhdistyy kenen tahansa vanhuksen hätä tuntemattoman äärellä ja kolttavanhuksen ainutlaatuinen yhteys luontoon ja omaan yhteisöön.

Kohtaamisissa kesän valo ja vimma tiivistyvät: luonnontutkija ja kalamies lempivät saunassa, turistin synnytys alkaa hautausmaalla, poroja merkitään yöttömässä yössä ja veden äärellä pidetyn jumalanpalveluksen jälkeen kaikki tungeksivat syömään ja juomaan kylän baariin.

Törmäyksiltä ei tietenkään vältytä. Hiostava sää kiusaa ihmisten lisäksi joen kaloja ja alleviivaa pienen kansan riippuvaisuutta luonnosta ja elävästä perinteestä.  

Eri sukupolvilla on omat syynsä kipuilla elämäntapojen välissä. Kaikki eivät ole yhtä vahvoja vaan osalta viina ja itsemurha ovat jo vieneet läheisiä. Jotkut nuoret taas haluavat palata ja tarjota myös lapsilleen isovanhempiensa kielen ja kulttuurin.

Teoksen iso ansio on kyvyssä yhdistää omaperäisen kulttuurin kuvaus sekä tavalliseen arkeen että elämään maailmalla. Omat juhlat, käsityöt, poronhoito ja kalastus ovat elintärkeitä, mutta niiden rinnalla taiteilija Larissalla on näyttely New Yorkin Moma-museossa ja Aleksi haluaa valmistaa käsityöryhmässä sukupuoli-identiteetilleen sopivan juhlapaidan.

Saamelainen eksotiikka on kirosana yhtä hyvin kirjailijalle kuin hänen hahmoilleen. Useimmiten kirjailija onnistuu viemään lukijan suoraan tilanteeseen ilman luennoimisen tunnetta. Osa henkilöistä jää mieleen toisia paremmin, kuten elämässäkin.

Rovaniemellä syntynyt, nykyisin oululainen kirjailija kertoo jälkisanoissa olevansa pohjoinen ihminen, jolle kolttasaamelaisten kulttuuri aukesi vähitellen ensin ystävän ja sitten tutkimustyön kautta. Hänen edellinen teoksensa, Lenin-setä ei asu enää täällä, sijoittuu sekin arktiselle alueelle eli Huippuvuorille.

Äidinkielenopettajana työskentelevä kirjailija on kerännyt teoksen loppuun selitykset siinä esiintyvistä koltansaamen sanoista ja pohjoisen murresanoista.

Ina Ruokolainen

Arvioni Katri Rauanjoen romaanista Kesämerkit on julkaistu Karjalaisessa 5.3.ja Savon Sanomissa 7.3. Molemmat tekstit aukeavat vain tilaajille.

Päivitys: Arvio on julkaistu 12.3. Etelä-Suomen Sanomissa otsikolla Pohjoisen kuuma kesä merkitsee ihmiset ja porot Katri Rauanjoen romaanissa (tilaajille).