Kirjaprojektien kätilönä

joulu 21, 2023

Vuoden 2023 aikana on ilmestynyt kaksi teosta, joiden kirjoittajia olen auttanut projektin eri vaiheissa. Joulukuun puolivälissä julkaistiin inarilaisen Kipinä-kirjoittajaryhmän tarinallinen tietoteos Terveyttä tuntureille: Muisteluksia terveydenhuollosta Inarin Lapissa. Sain vuoden alussa kutsun Inariin kouluttamaan eläkkeelle jääneitä sairaan- ja terveydenhuollon ammattilaisia kirjoittamaan talteen kokemuksiaan työstään vuosikymmenten aikana. Yhden koulutuspäivän ja seuraavan päivän keskustelujen aikana kävimme läpi tärkeimmät perusteet, jotka koskevat ihmisten kokemusten kirjaamista ja tarinallisen tietotekstin piirteitä. 

Kevään ja kesän aikana kommentoin tekstejä etänä ja pidin myös täällä kotiseudullani Asikkalassa yhden palaverin ryhmän jäsenen kanssa hänen pitkästä faktaosuudestaan. Neuvoin myös, miten kokonaisuus pidetään hallussa, minkä yksi ryhmän jäsenistä hoiti alusta asti erinomaisesti. Olin hieman skeptinen sen suhteen, että ryhmä saisi teoksen painovalmiiksi asti vain kymmenessä kuukaudessa, mutta niin vain kävi! Loppuvaiheessa kirjoittajat käyttivät vielä Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy:n palveluja. 

Sain kirjan pari päivää sitten postissa, ja miten upea lopputulos onkaan! Se sisältää 468 sivua kiinnostavaa asiaa: tosiperäisiä tarinoita, tiukkoihin faktoihin perustuvaa historiaa ja runsaasti kuvia. Huimia juttuja ahkiolla tai helikopterilla hoidetuista erämaan pelastusoperaatioista ja arkisesta terveyskeskustyöstä, joka on vaatinut aivan omanlaisiaan ratkaisuja kaukana Helsingin päätöksistä. Lappilaisuutta ja saamelaisuutta, kansainvälisiäkin yhteyksiä. En voi kuin onnitella ryhmää, joka loi kokonaisuuden jälkipolvien luettavaksi ja myös testamentikseen hyvinvointialueiden maailmaan astuneille kollegoilleen. Teosta myydään Siida-museon kaupassa ja Ivalon S-Market Vaskoolissa ja sitä saa myös ryhmän jäseniltä. Inarilainen-lehti on kirjoittanut teoksesta uutisen. 

Toinen vuoden kirjoista oli oikeastaan ensimmäinen, sillä sen työstäminen alkoi jo kesällä 2022 ja valmistui kuluneen vuoden keväällä. Autoin yksityistä ihmistä elämäkerrassa, jossa käsittelin kirjoittajan aiemmin kirjoittamat tarinat ja päiväkirjamerkinnät lähes 290 sivun kokonaisuudeksi. Viime vaiheissa kutsuimme mukaan työhön myös kollegani Anna-Maija Ahokkaan, joka huolehti viimeisestä editointikierroksesta, kuvista, taitosta ja painatuksesta. Yksityinen tilaaja oli hyvin tyytyväinen kokonaisuuteen, jota hän halusi juhlistaa tunnelmallisessa tilaisuudessa toukokuussa. Hän on jakanut teosta  laajasti perheenjäsenille, sukulaisille ja ystäville.