Lukemisen tukijana, kirjoittamisen opettajana

joulu 18, 2023

Kirjojen ja kirjallisuuden asema on herättänyt huolta jo pitkään. Nyt kirjallisuutta, sen kustantamista ja sen tasavertaista saavutettavuutta uhkaavat hallituksen budjettiehdotukset ja -päätökset, joissa ollaan lopettamassa vähälevikkisen kirjallisuuden tuki ja nostamassa kirjan arvonlisäveroa. Tuloksia emme vielä tiedä, mutta ainakin kirjastot ovat ilmaisseet huolensa siitä, miten paljon ne pystyvät hankkimaan valikoimia ihmisten luettavaksi. Tarvetta kirjallisuudelle kuitenkin on.

Haastattelin kirjailija Juha Itkosta Puolipiste-koulutuksen päätöstapahtumassa Hämeenlinnassa. Kuva: Leena Mattila

Olen yritykseni kautta ja myös palkattuna opettajana tehnyt viime vuosina yhä enemmän töitä, joissa kannustetaan ihmisiä lukemaan kirjallisuutta ja tuottamaan omia tekstejä. Kiinnostus on suuri, eivätkä kaikki halukkaat ole edes mahtuneet osaan kirjoittajaryhmistä. Olen saanut palautteita, joiden mukaan tapaamiset ovat olleet osallistujille tärkeitä yhdessä oppimisen ja maailman havainnoimisen tiloja, osalle myös hetkiä tukea omaa mielenterveyttään. Kirjallisuus on avannut monelle näkökulmia sellaiseenkin elämään, josta ei ole omia arkikokemuksia. Valitettavasti myös vapaan sivistystyön koulutukseen on suunnitelmien mukaan tulossa isoja leikkauksia.

Kuluneen vuoden aikana olen opettanut Päijät-Hämeen kesäyliopiston hallinnoiman Turun yliopiston Luovan kirjoittamisen opiskelijoita (linkki vie tulevaan opintokokonaisuuteen ensi vuonna), Lahden kansanopiston Puolipiste-koulutuksen osallistujia, ja Wellamo-opiston kirjoittajia lähiryhmissä ja verkossa. Lisäksi olen ohjannut elämäkertoihin ja elämäkerralliseen proosaan keskittyvää lukupiiriä Asikkalan kirjastossa. Kaikissa kohtaamisissa olemme myös lukeneet, joko ryhmäläisten tekstejä tai julkaistua kirjallisuutta. Moni on kiittänyt mahdollisuudesta tutustua kirjallisuuden eri lajeihin ja tyyleihin. 

Olen myös toiminut jo neljättä vuotta Salpausselän kirjailijoiden puheenjohtajana. Vuoden aikana olen päässyt haastattelemaan yhdistyksemme kirjailijoita eri tapaamisissa ja sitä ennen lukemaan heidän teoksiaan. Pääkuvassa haastattelen esikoiskirjailija Katja Meritähteä syksyn Uutuuksien illassa Lahden pääkirjastossa. Katja on yksi aiemmista oppilaistani, joka on sitkeästi hankkinut kirjoittamisen oppeja ja etsinyt omaa ääntään monen tason opinnoissa. Kuvan otti Jari Suominen. 

Kiitän tässä vaiheessa vuotta hyviä yhteistyökumppaneitani, jotka ymmärtävät kirjallisuuden ja sen lukemisen ja kirjoittamisen merkityksen. Kiitän myös kaikkia lukijoita ja kirjoittajia, kodeissa, kirjastoissa, lukupiireissä ja kursseilla. Muistakaa käyttää kirjastoja ja ilmoittautukaa kursseille, jotta  palvelujen tarve nähdään. Kaikki te, jotka pystytte: ostakaa kirjoja!