Kolmen naisen matkakirja (Into) julkaistiin pari päivää sitten. Kuten kirjantekijät tietävät, kirjoitusprosessi voi olla vuosien mittainen; tämän kirjan tapauksessa meni kaksi vuotta ideoinnista julkaisuun.
Jo kirjan artikkeleita kirjoittaessani huomasin, että olen pohtinut näitä hitaan lähimatkailun aiheita paljon pidempään. Vuonna 2014 julkaistiin ideoimani Pyöräilyopas – kotiseutupyöräilyä Lahden seudulla, jonka reittejä olin ajanut ja kirjannut ylös pari vuotta. Näitä pyöräreittejä pääsin myös muokkaamaan uusiksi Visit Lahden sivuille kuluvan vuosikymmenen alussa.
Vuoden 2022 syksyllä valmistuin Salpausselkä Geopark -oppaaksi, ja nyt olen aloittanut paikallisoppaan kurssin tavoitteena valmistua syksyllä Asikkala- ja Lahti-oppaaksi.
Pääsen koulutuksessa opiskelemaan paljon uusia asioita, mutta hyödyn valtavasti myös vuosikymmenten aikana tekemistäni lehtijutuista alueelta. Vääksyn ja muunkin Asikkalan historiaan sukelsin lisäksi syvällisesti osallistuessani 2021 julkaistun Vääksy – kertomuksia kanavakylästä -teoksen kirjoittamiseen.
Kaiken tämän rinnalla olen katsellut kotiseutujani sienestäjän silmin ja vienyt myös ryhmiä metsään. Tämäkin harrastukseni on poikinut myös kaksi kirjaa, Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella (2014) ja Suomalaisia sieniruokia kiinalaisella otteella (2016).
Vielä muutama sana tuoreesta Kolmen naisen matkakirjasta. Tämä on toinen kolmikon Suvi Ahola – Nenne Hallman – Ina Ruokolainen teoksista, ensimmäinen eli Kolmen naisen kirjeitä rakkaudesta, surusta ja luopumisesta julkaistiin 2022. Olen nauttinut kummastakin yhteisestä prosessista täysillä myös joinain hankalina hetkinä, olemmehan sekä ystäviä että ammattilaisia, jotka pitävät kiinni yhteisistä sopimuksista.
Tuoreen teokseen idean keksi Nenne Hallman ja kertoi meille muille istuessamme yhdessä ruokapöydän ääressä Pulkkilanharjun kodissani. Katselimme maisemaa ikkunasta ja totesimme, että idea on tässä, lähikohteiden löytämisessä ja arvostamisessa.
Niinpä minä olenkin kirjottanut kirjaan lähiseutujeni hienoista kohteista Asikkalassa, Lahdessa ja Heinolassa ja tietenkin Päijänteen vesillä. Nenne on parhaimmillaan kuvatessaan Minna Canthin Kuopiota ja matkaa esi-isänsä taistelukentälle Koljonvirralle. Suvi on kehittänyt ”Koko Suomi haltuun” -projektin, jonka nimissä hän tekee kesämatkoja aikuisten lastensa kanssa. Kaikki me olemme myös ihmetelleet ja ihastelleet Alvar Aalto -kohteita, joita nostetaan yhä enemmän esiin. Kuten edellisessä kirjassa, nytkin kommentoimme toistemme kokemuksia ja havaintoja.
Tervemenoa ensin nojatuolimatkoille kirjamme kanssa ja sitten omille lähimatkoillenne! Suomi on täynnä hienoja kohteita.