Parhaat herkut pöytään – nyt!

maalis 21, 2020

Moni on viime päivinä tuskaillut, kun ei koronatilanteen vuoksi pääse syömään kouluun, työpaikkaruokalaan tai lempikahvilaansa. Kotikokkaus voi tuntua rankalta, minkä vuoksi nyt kannattaakin satsata herkkuihin!

En tarkoita herkuilla pelkästään makeaa, rasvaista ja epäterveellistä. Tarkoitan tuttuja herkkuruokia ja uusia reseptikokeiluja. Ainakin viikonloppuna tai muuna vapaapäivänä voisi satsata ruoanlaittoon ja leivontaan, jos siihen ei muuten oikein tunnu löytyvän aikaa. Leipominen onkin lisääntynyt, ainakin hiivat ovat kaupoista lopussa!

Kannustaisin nyt katsomaan, mitä kaikkea ihanaa on säilönyt pakastimeen, kellariin tai kuivakaappeihin viime satokaudella. Minulla varastot koostuvat sienistä, marjoista, hilloista, yrteistä ja nokkosista. Pitkin talvea olen niitä jo verottanut, onneksi on jotain vielä jäljellä.

Tänään teki mieli kokeilla juopunutta punaviinispagettia eli spaghetti all’ubriacoa, jossa pasta keitetään punaviinissä ja jota tarjotaan usein hyvin yksinkertaisten lisukkeiden kuten (runsaan) valkosipulin, chilin, purjon, persiljan, sienien ja pecorinojuuston kanssa. Päätin ottaa käyttöön viimeiset pakastetut herkkutatit. Kuivattuja on onneksi vielä aika paljon!

Pastaa, valkosipulia, oliiviöljyä, persiljaa ja sieniä meillä on aina, samoin jotain kovaa juustoa, tällä kertaa parmesaania ja mustaleimaemmentalia. Punaviinin olin hankkinut varastoon jokin aika sitten. Sitten vain etsin reseptin, josta tämä Winestaten on lähinnä toteuttamaani. 

Jäisten sienien ja valkosipulin paistamiseen meni kymmenen minuuttia, persiljan silppuamiseen ja maustamiseen hetki, juuston raastamiseen pari minuuttia. Spagettia keitetään vedessä ensin pari minuuttia ja sitten vähässä punaviinissä al dente -kypsäksi 6-8 minuuttia. Lopuksi kaikki yhdistetään. Kun tein vielä appelsiini-sipulisalaatin, sain ruoanlaittoon kulumaan reilut puoli tuntia. Puoliso kattoi.

Oli muuten ihana ruoka! Hyvää oli myös se, että punaviinistä osa meni pastaan, joten juotavaa alkoholia jäi kummallekin ruokakuntamme aikuiselle noin lasillinen. Tätä viiniruokaa voi tarjota myös alaikäisille, sillä alkoholihan häviää kiehuessa. Jos ei innostu viinistä, toki voi keittää spagettinsa ihan vain vedessä.

Pakastimesta löytyi myös piparkakkutaikina (reilu 400 g), jota oli tehty reilusti viime joulun piparkakkutaideprojektia varten. Kehittelin siitä hyvin yksinkertaisen jälkiruokakakun, joka syntyi näin:

Kauli piparkakkutaikina 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille, peitä pohja pakastimesta löytyvillä jäisillä marjoilla (minulla tällä kertaa mustaherukkaa ja karviaista), ripottele päälle 0,5 dl hillosokeria. Sekoita keskenään 400 g rahkaa ja 0,75-1 dl sokeria, 1 kananmuna, 1 tl vaniljasokeria ja halutessasi raastettua luomusitruunan kuorta. Lusikoi rahkaseos marjojen päälle ja käännä ylimääräinen taikina reunoilta muutaman sentin rahkan päälle. Paista 180-asteisessa uunissa vajaa tunti, jolloin pohja on kypsynyt, marjat sulaneet ja kypsyneet hillosokerin kanssa hilloksi sekä rahka hyytynyt. Kakun kannattaa antaa jäähtyä ennen leikkaamista.

Kakun kuva ei valitettavasti onnistunut eikä siksi innostaisi syömään. Mutta voin vakuuttaa, että mausteisen ja makean piparkakkutaikinan sekä happaiden marjojen ja rahkan yhdistelmä on oikein hyvä.