
Ymmärrän silti, ettei ruoanlaitto keskellä muutenkin kuormitettua arkea aina innosta. Kyllä siinä arki muuttuu, jos pitää kehittää innostavia annoksia perheen koululaisille, päiväkoti-ikäisille ja työssä käyville vanhemmille tai ihan keille tahansa kodin ulkopuolella lounaan syöneille. Ruokakaupassakin kuluu aikaa ja rahaa.
Olen melkein kaikissa elämänvaiheissa pitänyt ruoanlaitosta. Kotona työskentelevänä yrittäjänä olen myös laittanut ruokaa lähes päivittäin. Vuosikymmenten aikana olen tehnyt yhden tärkeän havainnon: arkena kannattaa laittaa ihan yhtä hyvää ruokaa kuin viikonloppuna. On mukava myös kattaa kauniisti edes silloin tällöin.

Mutta ei ole pakko tyytyä nopeasti kiehuvaan spagettiin, kun vähän jaksaa suunnitella ruoanlaittoa ja syömisiä ennalta. Yksi suosikkineuvoistani on keittää kerralla tarpeeksi paljon hyvälaatuisia perunoita, jotka kestävät sekä lämmityksen että jalostamisen seuraavina päivinä. Toinen on tehdä riittävän iso annos vaikkapa sienikastiketta tai -salaattia tai jotain muuta sellaista, joka toimii useamman ruoan lisukkeena. Harrastan myös uunipäiviä, jolloin uunissa kypsyvät melkein itsekseen puuro, pataleipä, juurekset ja kalavuoka, joskus myös jokin makea piirakka. Viimeksi suli suussa ihana melanzane eli munakoisovuoka.

Kaikkein paras vinkkini on runsas sienivarasto, mutta se ei tietenkään sovi kaikille. Voin ympäri vuoden hakea kuivakaapista, jääkaapista ja pakastimesta sieniä osaksi päivän ruokaa. Marjojakin säilön syksyllä parjon, sekä keräämällä itse että ostamalla mustikoita ja karpaloita. Tiedän, että kaupan pakastealtaasta saa nykyään marjoja hyvin ympäri vuoden, mutta ei siellä ole karviaista, pihlajanmarjaa, karhunvadelmaa tai villiä vadelmaa. Korona-aikaan en edes halua käydä kovin usein kaupassa, joista lähin sijaitsee 12 kilometrin päässä.

Toinen talven suosikkiruoka on ruis- tai tattarijauhoissa kieritetyt ja voissa paistetut muikut. Me haemme muikut suoraan paikallisen kalastajan nuotalta ja perkaamme itse, mutta oikein hyviä muikkuja saa marketistakin. Keväällä syömme tosi usein parsaa, jota saa välillä kaupoista ihan edullisesti. Kun parsat kypsentää uunissa tai grillissä, niitä ei helposti keitä liian löysäksi. Kastikkeen ja lisukkeiden kanssa voi olla luova: yksinkertaisimmillaan parsat syödään voisulan kanssa.

Tällä kirjoituksella tsemppaan taas itseäni huomista ruoanlaittoa varten. Tältä päivältä jäi tähteeksi pienet palat herkkutattipizzaa, joiden rinnalle tehdään ainakin runsas salaatti. Puoliso lähtee kohta käymään lähiruokatorilla eli Rekossa ja samalla kaupassa. Tulossa on ainakin pienkanalan kananmunia ja salaattiaineksia. Taidanpa myös hauduttaa aamuksi tattaripuuroa.

